kembali lagi dalam ruangan resepi kuih raya bersama passionbite :) hari ni kami nak share resepi biskut yang simple tapi sangat berkhasiat iaitu resepi "emping jagung rangup disaduri madu keemasan bersama buah-buahan campuran" atau nama manjanya CORNFLAKES BERMADU hehe!
Bahan-bahan:
cornflakes 325 gm
mentega 150 gm
gula halus 1 cawan
5 sudu makan madu
buah-buahan campuran (ikut suka hati nak berapa byk)
manik bewarna utk hiasan
Cara-cara:
1. masakkan mentega dan gula halus dengan api perlahan
2. masukkan cornflakes, buah-buahan campur dan madu
3. kacau rata agar semua bahan-bahan bercampur
4. padamkan api dan ceduk sesudu, kemudian isikan dalam cup.
5. taburkan manik bewarna utk hiasan.
6. bakar dlm oven pd suhu 180 selama 10 minit atau sehingga betukar warna keemasan. (adjustla ye)
7. tunggu sejuk baru disimpan di dlm bekas kedap udara. nak makan terus pun boleh tapi tunggu lepas berbuka.
Tips:
+ kalau bentuknya x cantik lepas bakar, adjust sikit suhu oven dan masa membakar. kalau suhu rendah, bakar lama sikitla.
https://www.facebook.com/passionbite
No comments:
Post a Comment