As salam semua, hari ni Cake Bros nak berkongsi satu resepi kek yang boleh di cuba untuk sedikit kelainan. Selalunya kita biasa dengar tentang kuih suji tapi hari ni kami nak kongsi tentang kek suji pulak. Ada yang panggil kek ni kek semolina. Mana-mana pun tak kisah, yang penting kek ni memang gebu dan boleh di cuba menjelang Ramadan tak lama lagi.
BAHAN-BAHAN:
400g mentega
240g tepung suji
2 sudu besar susu pekat
1 biji parutan kulit limau
1/2 biji jus limau oren
4 biji telur
300g gula
160g tepung naik sendiri
100g badam kasar (optional)
1 sudu kecil vanilla esen
CARA-CARA:
1. Pukul susu dgn mentega sampai kembang
2. Masukkan tepung suji, kulit limau dan jus limau. Gaul rata dan perap semalaman.
3. Pukul telur dan gula sehingga kembang, masukkan dalam adunan yang telah diperap lalu dikacau rata.
4. Masukkan tepung naik sendiri dan badam cincang. Gaul rata dan tuang dalam loyang pilihan hati.
5. Maka bakarlah adunan kek tu dalam 45 minit ke 1 jam. Kalau agak-agak tak masak jugak tambahlah lagi sikit masa membakar.
6. Sejukkan baru hidang, kalau puasa tunggu iftar baru makan hehe!
TIPS:
+ kalau nak jimat kos, boleh tukar mentega dgn marjerin.
+ tepung suji boleh didapati di kedai menjual bahan bakeri, selalunya kedai biasa tak jual.
+ jangan terlebih parut kulit limau sampai bahagian berwarna putih, nanti pahit pulak kek.
credit kepada tuan gambar :)
banyak lagi tips kat sini
No comments:
Post a Comment