Free Discount Voucher

We are giving out FREE DISCOUNT voucher!
Just send us the following details to
passionbite3@gmail.com NOW! No purchase needed.

Full name
Date of Birth
HP no.
email address

1st 10 people to register will receive FREE CASH voucher worth RM10!! Hurry!!

Thursday, July 11, 2013

Khasiat koko a.k.a. coklat

APA KHASIAT KOKO?


Apa yang terlintas di fikiran anda bila perkataan koko disebut? Yang pasti ramai akan terfikir tentang salah satu benda paling best yang ada di muka bumi ini iaitu COKLAT!

Ada orang kata makan coklat banyak-banyak boleh menambah berat badan. Ada pulak yang cakap makan coklat nanti gigi berlubang. Yeke? Hari ini Cake Bros nak kongsi rahsia kebaikan koko a.k.a coklat:

1. Makanan lengkap dan seimbang
Dianggarkan 100 gram coklat susu menyumbang 18 peratus tenaga,11 peratus protein, 8 peratus zat besi, 47 peratus kalsium, 19 peratus riboflavin dan 11 peratus vitamin A yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam sehari. Coklat juga mengandungi kalsium dan vitamin yang tinggi.


2. Benteng kerosakan gigi
Koko mengandungi tannin iaitu sejenis bahan yang bertindak sebagai benteng kerosakan gigi kerana menghalang pembiakan bakteria yang membentuk plak dan asid di dalam mulut.3. Bukan penyebab kegemukan
Likur koko mengandungi zat yang dapat menghalang pencernaan dan penyerapan lemak yang menyebabkan kegemukan.


4. Baik untuk jantung
Koko adalah makanan yang kaya dengan antioksida flavanoids yang dapat mengurangkan risiko adrenosklerosis serta mengurangkan kematian berpunca daripada penyakit koronari jantung. 5. Menghalang jerawat dan parut
Asid linoleik di dalam lemak koko dapat membantu mengurangkan pertumbuhan jerawat dan pembentukan parut.6. Baik untuk kulit
Lemak koko mengandungi 34 hingga 36 peratus asid oleik yang boleh bertindak sebagai perapi, 31 hingga 35 peratus asid stearik yang berupaya melembapkan kulit dan vitamin E yang bertindak sebagai antioksidan.

Banyakkan khasiat koko ni. Jadi kalau nak cari biskut raya dan kek raya pastikanlah yang mengandungi banyak campuran coklat supaya kesihatan kita kekal terjaga di Hari Raya nanti. 
No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts