Free Discount Voucher

We are giving out FREE DISCOUNT voucher!
Just send us the following details to
passionbite3@gmail.com NOW! No purchase needed.

Full name
Date of Birth
HP no.
email address

1st 10 people to register will receive FREE CASH voucher worth RM10!! Hurry!!

Saturday, October 20, 2012

Resepi kek tiramisu paling ringkas

RESEPI KEK TIRAMISU 

salam semua,
dah lama rasanya tak share resepi. hari ni kami nak share resepi tiramisu yg ringkas dan mudah nak disediakan. sediakan pen dgn kertas ye tuan2 dan puan2 semua hehe!

Bahan-bahan kek

1 biji sponge kek atau apa2 kek
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko utk hiasan




Cara-cara

1.Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2.Satukan gula, cheese dan cream
3.Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4.Potong kek pada 2 bahagian
5.Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek
6.Sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
7.Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
8.Kemudian simpan dalam fridge sebentar
9.Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya



p/s:boleh la try utk buat minum petang bersama keluarga terchenta ye. =)

8 comments:

nisa' said...

Salam. Nk tanya. Knp tk pakai telur eh?

PassionBite said...

W'lam,
resepi ini tidak menggunakan telur sebab kita cuma sejukkan dan bukannya dibakar sebelum dihidang. takut nanti kek berbau hanyir kalau campurkan telur.

farra idayu :) said...

whipping cream 2 jns non dairy o jns dairy?

Cake Bros said...

whipping cream tu tak kisah jenis dairy atau non dairy :)

azlynna Azlina said...

setahu saya whipping cream klu yg jenis dairy ni cepat cair tekstur x tahan lama..biasa dairy whipping cream ni digunakan dlm masakan atau aiskrim..sebaiknya guna non dairy whipping cream.

azlynna Azlina said...
This comment has been removed by the author.
Cake Bros said...

Wah, bagus info ni. terima kasih sharing.
Guna yang mana satu pun terpulang pada kita, yang penting jangan over beat, itu yang whipping cream jadi cair. :)

khalifah Allah... said...

Epul wahhh....leh la roro try buat nih!!!!senang bangat!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts